به گزارش قدس آنلاین، این سفر را میتوان فصلی جدید در تقویت همکاریها با قاره سیاه خواند. دسترسی به کانال سوئز، تنگه جبلالطارق، بابالمندب و دماغه امیدنیک، این قاره را به مرکزی برای رقابت همه کشورها تبدیل کرده و به ویژه در سالهای اخیر برخی بازیگران منطقهای نیز بر دامنه حضور خود در این قاره افزودهاند.
ترکیه از یک سو و قطر، امارات متحده عربی و عربستان از سوی دیگر عمدتاً اهداف اقتصادی را در کار با این قاره مدنظر قرار دادهاند. البته در این میان نباید از حضور رژیم صهیونیستی در این قاره غافل بود.
از قاره آفریقا به عنوان قاره فرصتها نام برده میشود و بازار خوبی برای کالاهای ایرانی نیز هست. البته مشکل عمده در این راستا، ناآشنایی تجار ایرانی با ظرفیتهای قاره سیاه است.
سید احمد سادات، کارشناس روابط بینالملل در گفتوگو با قدس درباره اهمیت آفریقا برای کشورهای منطقه از جمله ایران، اظهار میکند: در دولتهای گذشته، جایگاه دیپلماسی برای کشورهای آفریقایی در نظر گرفته نشده بود و همین امر منجر به پنهان شدن ظرفیتهای این منطقه برای ایران شده بود.
وی تصریح میکند: در راستای عزم دولت سیزدهم برای توسعه روابط با کشورهای مختلف از جمله آفریقا، سفر به سه کشور کنیا، اوگاندا و زیمبابوه فصلی جدید در تقویت همکاریها با این قاره خواهد بود. بهطوریکه میتوان از ظرفیتهای بیشمار آفریقا استفاده کرد.
او به مسئله نفوذ رژیم صهیونیستی در آفریقا اشاره کرد و افزود: در سالهای گذشته رژیم صهیونیستی با نفوذ در کشورهای آفریقایی توانسته پایگاههایی راهبردی را در باب المندب ایجاد و نیز چندین جزیره بهصورت بلندمدت اجاره کند.
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه با اشاره به نقش همسایه شمال غرب ایران در آفریقا گفت: کشورترکیه نیز امروز حضور گستردهای در زمینه نظامی و اقتصادی در لیبی و نیجریه دارد، حتی دیگر همسایگان جنوبی ایران یعنی عربستان، امارات و قطر نیز بهصورت آشکار و علنی در آفریقا حضور دارند.
سادات درباره اهمیت سفر رئیس جمهور به سه کشور آفریقایی میافزاید: کشورهای آفریقایی از نظر بهداشت، کشاورزی و مواد اولیه دچار ضعف هستند، در سفری که دکتر رئیسی به این سه کشور دارد، باید از تمام ظرفیتهای موجود بهترین استفاده را کرد. با توجه به اینکه در ایران شرکتهای دانشبنیان فعال و برتری داریم، میتوانیم بازار خوبی را در این بخش برای خود ایجاد کنیم، البته زمینه صادرات گسترده محصولات کشاورزی، لبنیاتی، تولیدی، محصولات دارویی وبهداشتی ما میتواند در بازارهای کشورهای آفریقایی بهخصوص درکنیا، زیمبابوه و اوگاندا فراهم شود.
وی با تأکید بر ظرفیتهای این سه کشور آفریقایی، تصریح کرد: امروز معادن بسیاری در آفریقا وجود دارد که میتوان از آنها بهرهبرداریهای زیادی کرد، کشورهای آفریقایی تشنه محصولات صنعتی از جمله صنعت خودروسازی ایران هستند.
شکست سیاستهای غرب علیه ایران با دیپلماسی فعال دولت
جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل بینالملل هم در گفتوگو با قدس ضمن بیان اهداف و اهمیت سفر رئیس جمهور کشورمان به سه کشور آفریقایی و ضرورت توجه بیشتر به ظرفیتهای این قاره در راستای تأمین منافع ملی ، اظهار میکند: این سفر از چند جهت دارای اهمیت است که میتوان به اجرای راهبرد جدید جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر گسترش روابط اقتصادی با کشورهای جهان سوم اشاره کرد.
وی تصریح میکند: اجرای این سیاست میتواند در سالهای آینده نتایج زیادی را برای ایران به همراه داشته باشد، کشورهای آفریقایی دارای ظرفیتهای زیادی در عرصههای اقتصادی و تجاری هستند و همین امر منجر به تأمین منافع اقتصادی کشورمان خواهد شد.
قنادباشی ضمن اشاره به اهمیت این سفر آفریقایی میافزاید: حضور ایران در میان کشورهای آفریقایی نشاندهنده شکست سیاستهای کشورهای غربی علیه کشورمان است، بهطوریکه امروز بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین و آفریقایی برای ارتباط و تعاملات اقتصادی و تجاری با جمهوری اسلامی ایران در رقابت هستند.
این کارشناس مسائل بینالملل به سیاست دولت سیزدهم در قبال تعامل با جهان اشاره کرد و افزود: دولتهای گذشته در ایران بیشترین تلاش خود را در عرصه دیپلماسی ارتباط با کشورهای غربی لحاظ کرده بودند، اما امروز دولت سیزدهم با سیاست متوازن و فعال، عرصه دیپلماسی خود را به تمام کشورهای جهان به غیر از چند کشور اختصاص داده است.
قنادباشی تصریح میکند: جمهوری اسلامی ایران درصدد است بهطور جدی در رقابتی که کشورهای صنعتی و نیمه صنعتی در بازارهای آفریقایی دارند، حضوری فعال داشته باشد، این کشورها دارای ظرفیتهای زیادی در حوزه کشاورزی هستند که تنها بخشی از آن امروز مورد بهرهبرداری قرار میگیرد و ایران میتواند از این ظرفیتها با توجه به نیاز داخلی بهترین بهره را ببرد.
وی در ادامه میگوید: بخش خصوصی ایران میتواند بیشترین فعالیت را در این زمینه کسب کند، بهطوریکه در مرحله اول با بازاریابی خوب بستری مناسب برای صادرات فراوردههای نفتی، پتروشیمی، مصالح ساختمانی و حتی لوازم منزل در میان کشورهای هدف در قاره آفریقا ایجاد کند.
این کارشناس مسائل بینالملل به محصولات کشاورزی آفریقا اشاره میکند و میگوید: سرزمین آفریقا به ویژه سه کشور کنیا، اوگاندا و زیمبابوه دارای زمینهای کشاورزی خوبی هستند که محصولات کاکائو، کائوچو و میوههای گرمسیری که در کشورمان مورد استفاده قرار میگیرد در آن کشت میشود.
قنادباشی با تأکید بر توجه دولت به کشتهای فراسرزمینی میافزاید: در دولت سیزدهم ابتکار جالبی با عنوان موضوع کشت فراسرزمینی مطرح شد که میتواند در کشورهای آفریقایی مورد استفاده قرار گیرد. در قاره سیاه ظرفیتهای بسیاری در زمینههای کشاورزی وجود دارد که تا امروز تنها بخش کمی از آن مورد بهرهبرداری قرار گرفته وما میتوانیم از این بستر بر مبنای نیاز داخلی بهرهبرداری کنیم.
وی تصریح میکند: بهترین راهبردی که جمهوری اسلامی ایران میتواند برای تأمین اقلام غذایی و کشاورزی خود در پیش گیرد، استفاده از کشتهای فراسرزمینی است، بهطوریکه میتوان از این ظرفیت در موضوع نهادههای دامی استفاده کرد و خودکفا شد.
این کارشناس مسائل بینالملل با توجه به تأثیرگذاری کشورهای آفریقایی در سطح بینالملل میگوید: یکی از ظرفیتهای خوبی که کشورهای آفریقایی دارد، موضوع سیاست است، بهطوریکه تقریباً یکسوم آنها عضو سازمان ملل هستند.
قنادباشی در ادامه تصریح میکند: نیمی از اعضای جنبش غیر متعهدها و نیمی از اعضای سازمان همکاریهای اسلامی را کشورهای آفریقایی تشکیل میدهند که این نیز بیانگر اهمیت این منطقه است.
وی ادامه داد: کشورهای آفریقایی دارای ظرفیتهای بسیار بزرگی در عرصه اقتصادی و تجاری هستند؛ بنابراین میتوانند فرصتهای خوبی را در راستای تأمین منافع تجاری ایران فراهم آورند.
این کارشناس مسائل بینالملل ضمن اشاره به حمایتهای این کشورها از ایران در مسئله هستهای میافزاید: در گذشته کشورهای آفریقایی در دو مرحله از مسئله هستهای جمهوری اسلامی ایران حمایت کردند، این کشورها قدرت تأثیرگذاری خوبی در آرای مجامع بینالمللی دارند و ایران نیز باید از این ظرفیتها به خوبی استفاده کند.
نظر شما